Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Σωπαίνοντας


Αναρωτιέμαι πώς να πω αυτό που θα πω, από το πρωί το βασανίζω. Εδώ και χρόνια θέλω να το πω.

Έστω λοιπόν ότι ο Α λέει στον Β κουβέντες βαρειές ή τον προσβάλλει ή παραφέρεται γιατί δεν μπορεί να μαζέψει τα κουβάρια του: όταν τρέχουν πολλά κουβάρια μαζί, το αποτέλεσμα είναι, όπως αναμένεται, μαλλιά κουβάρια.

Ο Β δε λέει τίποτε στον Α. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ο Β δεν έχει τι να πει. Μπορεί και να οφείλεται, όπως θα έλπιζε και ο Α, στο ότι αποδέχεται τις βαρειές κουβέντες, ότι αναγνωρίζει την εγκυρότητα των προσβολών ή ότι παραδέχεται ότι η πηγή του παραλογισμού του Α είναι ο ίδιος, ο Β δηλαδή.

Αν όμως ο Β είναι από αυτούς που αποδεδειγμένα έχουνε το θάρρος και τον τρόπο να λένε "έχεις δίκιο", "υπήρξα μαλάκας", "με συγχωρείς", "οι φίλοι είναι για να μας τραβάν από το μανίκι", και τα παρόμοια, τότε γιατί ο Β σωπαίνει;

Ενδεχομένως γιατί δε θέλει ο Β να πει κι αυτός στον Α κουβέντες βαρειές, έστω και αν δεν είναι προϊόν παραλογισμού, έστω και αν δεν είναι προσβολές. Ίσως γιατί, σωπαίνοντας, ο Β θα ωφελήσει τον Α περισσότερο από το αν του πει τη γνώμη του. Τουλάχιστον, έτσι νομίζει ο Β.

GatheRate

8 σχόλια:

  1. εγω ξερω οτι οταν οι ανθρωποι ειναι ξεκαθαροι μεταξυ τους μιλανε ανοιχτα.. τωρα αν καποιος συνηθιζει να κραταει πισινη ειναι δικο του προβλημα αλλα σχεση, οποιαδηποτε σχεση μ αυτο τον τροπο δε γινεται, κι αν γινεται δεν θεμελιωνεται, δεν μενει..

    καλο βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι άνθρωπο δύσκολα είναι ξεκάθαροι μεταξύ τους και σπάνια: πρέπει να είναι και οι δύο αρκούντως ακομπλεξάτιστοι και ανοιχτοί.

      Διαγραφή
  2. "Τουλάχιστον, έτσι νομίζει ο Β." - "νομίζει".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωπαίνοντας ... προς το σωστό άτομο; Τη σωστή στιγμή/συγκυρία; Στη σωστή σχέση;
    Κι έστω ότι μπορούμε να σιωπούμε. Ξέρουμε, όμως, πότε να διακόπτουμε τη σιωπή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά από προσπάθεια και αποτυχημένες απόπειρες να μιλήσει κανείς.

      Διαγραφή
  4. Πώς θα ωφελήσει ο Β περισσότερο τον Α σωπαίνοντας, από ό,τι αν του πει τη γνώμη του; Δεν το κατάλαβα αυτό. Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. O B είναι σπουδαίος επειδή δεν λέει τίποτα. Αλλά αν ήθελε θα έλεγε. Όμως έχει αυτοσυγκράτηση. Έχει αυτοέλεγχο. Έχει ανωτερότητα. Είναι μεγάλος. Είναι καταπληκτικός. Ο Α είναι ξεφτίλας. Ο Β του το δείχνει με την ανωτερότητά του. Αν ο Α το καταλάβει ότι είναι ξεφτίλας, τότε να ζητήσει συγνώμη και ο Β θα την δεχτεί. Βέβαια ο Α θα παραμείνει ξεφτίλας αλλά τι να κάνουμε, έτσι είναι. Αν πάλι δε το καταλάβει τότε ο Α θα παραμείνει ξεφτίλας και ο Β δεν έχει καμιά αμαρτία. Είναι τέλειος. Το κατάλαβες Α; Σε σένα μιλάω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης να πείτε στον Α ότι είναι πολύ δύσκολο ο Β να βρει τρόπο να του μιλήσει ανάμεσα στα μπινελίκια, στα γαμωσταυρίδια και στα "δεν ξέρεις τι σου γίνεται, μαλάκα Β". Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή